Yazıcı Böceği Tuzağı

Ağaçların gövde ve dallarına girerek onları kurutan kabuk yazıcı böcekleri daha çok elma, armut, kiraz, erik, şeftali, kayısı, ayva, badem, fındık ve kestane gibi ağaçlarında zarar yaparlar.

Bu böcekler ağaçların odun ve kabuk kısımlarında galeriler açarlar. İlk açtığı galeriye yumurtasını bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar 10-20 cm uzunluğunda ikincil galerileri oluştururlar.

Kabuk yazıcı böceğin zararına uğramış bir dalın kabuğu kaldırıldığında kısa bir ana galeri ve içi odun tozu ile dolu birçok eğri galeriler görülür.

Bu böcekler genellikle bakımsız ve zayıf ağaçlara saldırır, böyle ağaçlarda daha çok tahribat yaparlar.

Saldırıya uğramış dalların beslenme düzeni bozulur ve kurur. Böyle dallar hafif bir rüzgârda kolayca kırılırlar. Meyve ağacının verimi düşer ve saldırıya uğrayan ağaçlar mücadele yapılmazsa 2-3 yıl içinde kururlar.

Category:

Açıklama

HYPERLIFE Yazıcı böcek tuzağı iki kısımdan oluşur:

1. Tuzak gövdesi: Üzeri HYPERLIFE Böcek Yakalama Zamkı ile kaplanmış 20×25 cm ölçülerinde, kırmızı renkli iki (PP) Polepropilen levha ile bunların altına bir iple bağlanan , yanlarında ve kapağında delikler olan 1 lt lik şişe ( hazne )den oluşur .
2. Cezbedici: Tuzak haznesine cezbedici konulur. Tuzaklar haftada bir kontrol edilerek, azalan miktar kadar cezbedici ilâve edilir.

TUZAKLARIN KULLANIM ŞEKLİ:

Sıcaklığın 18 °C nin üzerine çıkmasından sonra asılan tuzaklar, iki temel amaçla kullanılır.
1. Monitör Amaçlı: Bahçenin homojen olması halinde, bahçeyi temsil edecek şekilde 1 hektara 1 tuzak, bahçenin homojen olmaması halinde 1 dekara 1 tuzak, yerden 1-1.5 m yükseğe ağaç dallarına asılarak, haftalık sayımlarla ergin uçuşu kaydedilir. Toplu uçuşlarda kimyasal mücadele yapılır.
2. Kitlesel Yakalama Amaçlı: Bahçe içerisine 15-20 m aralıklarla, yerden 1-1.5 m yükseğe, ağaç dallarına HYPERLIFE Yazıcı Böcek Tuzağı asılır. Tuzak hazneleri, haftada bir kontrol edilerek eksilen miktar kadar cezbedici ilâve edilir. Böcekle dolan, Kırmızı Yapışkan Levhalar, yenisi ile değiştirilir.

Ağaçlara oldukça zararı olan erginlerin mücadelesinde Yazıcı Böceği Tuzaği kullanılmaktadır. Ağaçların kabuk kısımlarında ve göz diplerinden girerek kurumasına sebep olan yazıcı böceklerine karşı etkili önlemler alınması gerekmektedir.

Polepropilen (PP) iki kırmızı levhanın üzerinde bulunan HYPERLIFE kaplanmış yapışkanın, altında iple bağlı üst kapak ve yanlarında deliklerin olduğu 1lt şişe bulunmaktadır. Haftada bir tuzaklarda bulunan su ile karıştırılmış cezbedici kontrolleri yapılıp eksildiği tespit edildiğinde eklenmelidir. Bahçenin ve tarımsal alanın durumuna göre ortalama 1,5mt yüksekliğe asılarak 1 dönüme 1 tuzak gelecek şekilde gözlemlenerek mücadele uygulanmaktadır.